SMAKI LATA: TRUSKAWKA - JABŁKO - ARONIABORÓWKA AMERYKAŃSKAJABŁKO - JAGODA KAMCZACKAMALINAJABŁKO - BORÓWKA AMERYKAŃSKA

Jakość dla zdrowia - soki tłoczone 100%

Mamy kontrolę nad całym procesem produkcji naszych soków. Od sadzonek, których jesteśmy producentem przez zbiór świeżych owoców, aż po finalny produkt zamknięty w szklanych butelkach. 

Oferujemy najwyższej jakość soki tłoczone wyprodukowane ze szczegółowo wyselekcjonowanych, najlepszych odmian owoców. Wszystko to sprawia, że zyskują one wyjątkowe, niepowtarzalne smaki doceniane przez konsumentów.

Smaki Lata to:

  • soki NFC (nie z koncentratu) – soki powstają przez wytłoczenie (powolne i łagodne) owoców w tradycyjnej prasie. Soki są nieklarowne, bez dodatku cukru, wody, słodzików i barwników
  • nie zawierają konserwantów, zagęszczaczy i innych zbędnych substancji chemicznych
  • skład to 100% owoc w różnych proporcjach i NIC więcej! – typowe „bomby witaminowe”
  • w celu uzyskania maksymalnie wydłużonej świeżości soki są pasteryzowane, a co za tym idzie nie wymagają przechowywania w lodówce
  • typowe smaki jagodowe (naszą intencją było zachowanie smaków lata na cały rok w postaci
    soku, stąd nasze hasło na butelce: zakręcamy smaki lata…)
  • owoce użyte do soków są z naszej produkcji zlokalizowanej na wschodzie Polski – środek Poleskiego Parku Krajobrazowego

Poznaj naszą 5-tkę dla zdrowia

Truskawki są dobre dla serca i wspomagają odchudzanie!

Truskawki nieprzypadkowo kształtem przypominają serce, okazuje się bowiem, że mają na nie dobroczynny wpływ. Jedząc truskawki, obniżamy poziom złego cholesterolu i utrudniamy wchłanianie tłuszczu, jednocześnie zapobiegając podnoszeniu się poziomu cukru we krwi. Warto pamiętać, że truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryny!

Niska kaloryczność i wysoka zawartość błonnika w truskawkach sprawia, że same owoce oraz przetwory z truskawek w tym soki są doskonałym wyborem dla osób dbających o linię. Dodatkowo zawarte w jabłkach pektyny wspomagają wydalanie niektórych metali ciężkich oczyszczając organizm z toksyn.

Cukier występujący zarówno w truskawkach jak i jabłkach to mająca niski indeks glikemiczny i metabolizowana bez udziału insuliny fruktoza – dlatego naszymi sokami mogą się delektować także cukrzycy.

Aronia – jej właściwości zdrowotne są nie do przecenienia – to antidotum na choroby cywilizacyjne takie jak nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu.

Dla prawidłowego funkcjonowania wzroku i układu krążenia

Owoce borówki mają wiele właściwości leczniczych. Większość z nich doceniono dopiero w XX wieku i od wtedy też rozpoczęto uprawę borówki na olbrzymią skalę.

Borówka amerykańska polecana jest szczególnie na problemy z pamięcią, wzrokiem, zapobiega nadciśnieniu i przeciwdziała rozwijaniu się bakterii w układzie pokarmowym. Owoce i przetwory z borówki są szczególnie zalecane kierowcom, pilotom oraz osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem, a to ze względu na regeneracyjnie działanie antocyjanów w nich występujących.

Owoce te oczyszczają organizm i chronią przed chorobami krążenia obniżając zbyt wysokie ciśnienie krwi. Związki zawarte w borówkach dodatkowo wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Spożywanie dużych ilości borówki amerykańskiej przyspiesza również regenerację zniszczonych komórek nerwowych, a nawet pobudza wytwarzanie nowych.

Pozwala to zachować dobrą pamięć, opóźnić procesy starzenia i utrzymać ładną cerę, czemu sprzyjają także zawarte w borówkach witaminy – A i C.

Eliksir młodości z dobroczynnym wpływem na serce

Pomimo tego, że jagoda kamczacka nie jest tak popularnym owocem jak malina czy truskawka, jej właściwości lecznicze znane były doskonale już wieki temu. Coraz częściej spotyka się uprawy tego owocu także w naszym kraju, coraz więcej też osób wie, że jagodę kamczacką można wykorzystać w medycynie naturalnej. Jagoda kamczacka należy do kategorii superfood – super owoców bogatych w składniki korzystne dla naszego zdrowia i urody.

Głównie znana jest jako środek wzmacniający. Dzięki działaniu mającym na celu obniżenie ciśnienia, jagody kamczackie zapobiegają zawałowi serca, czy anemii. Są uznawane za olbrzymie źródło witaminy C – posiadają od 30,5 do 186,6 mg kwasu askorbinowego na 100 g owocu, co jest podobnym wynikiem jak w owocach czerwonej porzeczki, pomarańczy, czy kiwi. Oprócz wspomnianej witaminy C, jagoda kamczacka zawiera także witaminę B oraz wiele składników takich jak magnez, wapń, fosfor i potas.

Osoby zmagające się z cukrzycą, bardziej niż inne owoce powinny spożywać jagodę kamczacką – normalizuje ona poziom glukozy i lipidów. Ponadto wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje krwotoki , łagodzi dolegliwości żołądkowe i niestrawności, pomaga w walce z nowotworami i starzeniem się organizmu, eliminuje przeziębienie i grypę, działa przeciwzapalnie, hamuje rozwój bakterii i wirusów, działa korzystnie na wzrok, po zmęczeniu regeneruje i stymuluje energetycznie organizm, wpływa na pracę mózgu, codzienne spożywanie u osób np. w podeszłym wieku poprawia pamięć, koncentracje i zwalcza symptomy depresji.

Na wzmocnienie odporności

Malina to jeden z ulubionych owoców, jaki służy do dekoracji ciast, przygotowania kompotów i różnego rodzaju syropów. Jest lekiem na przeziębienie, ale ma też wiele innych leczniczych właściwości:

– wzmacnia odporności organizmu – polecana podczas przeziębień i infekcji
– działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
– działa przeciwgorączkowo i napotnie
– stabilizuje poziom cukrów we krwi co jest szczególnie istotne dla cukrzyków
– wykazuje działanie uspokajające, łagodzące syndrom napięcia przedmiesiączkowego i bóle miesiączkowe
– opóźnia procesy starzenia
– łagodzi objawy zapalenia stawów
– może być skuteczna w walce z anemią
– przeciwdziała otyłości polepszając metabolizm
– sok z malin może stanowić jedną z 5 zalecanych przez ekspertów dziennych porcji owoców i warzyw

Dla prawidłowej pracy mózgu

Spożywanie dużych ilości borówki amerykańskiej przyspiesza również regenerację zniszczonych komórek nerwowych, a nawet pobudza wytwarzanie nowych. Pozwala to zachować dobrą pamięć, opóźnić procesy starzenia i utrzymać ładną cerę, czemu sprzyjają także zawarte w borówkach witaminy – A i C.

Anglicy mają powiedzenie: an apple a day keeps the doctor away (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie). Jabłka dzięki dużej zawartości błonnika oraz flawonoidów regulują pracę jelit, chronią m.in. przed rakiem jelita grubego, zmniejszają wchłanianie złego cholesterolu, poprawiają pracę serca i wzmacniają naczynia krwionośne.

Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu jabłka mogą spożywać także osoby chore na cukrzycę. Co więcej zawarte w jabłkach pektyny wspomagają wydalanie niektórych metali ciężkich, oczyszczając organizm z toksyn.